torsdag, juli 15, 2010

Äldre kan och vill bestämma själva

Den är här nu. Sommaren. Som vi har längtat! Och efter värsta vintern i mannaminne är vi verkligen värda en riktigt bra sommar med sol, bad och underbar värme. Eller hur?

Att vakna på morgonen till fågelkvitter istället för väckarklocka är underbart, även om det blir kl 4... Man kan ju somna om. Att inte ha dagar som är inplanerade dygnets alla vakna timmar utan kan ta dagen som den kommer. Det är lyx. Semesterlyx. Även om man inte reser bort någonstans så finns ju alla möjligheter att vara turist hemma. Se sin stad med andra ögon.

Att plöja böcker istället för kommunala handlingar är också avkopplande. Skulle man slå på TV:n kan man räkna med att Ernst och Barnaby är där. Det känns tryggt.

VM och Almedalsveckan är över. I Göteborg avlöser Gothia Cup (fotboll) Partille Cup (handboll) och sommaren är precis så somrig som vi vill ha den. Passa på och njut!

Det är nu vi måste ladda batterierna. Jag tror ibland att jag drivs av solceller. Så mycket energi man får efter en solig dag. Samtidigt slås jag av att det är de som ha mest tid att vara ute har minst möjlighet att komma ut. De behöver oftast hjälp med att få komma ut över huvud taget.

I Almedalen presenterade Jan Björklund Folkpartiets satsning på äldre. Förutom parboendegaranti också en välja-mat-garanti och ut-och-gå-garanti. Saker som vi tar för givet när vi är yngre och kan bestämma själva, måste äldre och deras anhöriga slåss för.

Det borde vara självklart att om ett äldre par vill leva tillsammans när den ena behöver så mycket omsorg att det är dags för ett äldreboende att de också får det. Men ofta blir det nej och först efter att media uppmärksammat fallet så ändrar sig kommunen. Kanske.

Det borde vara lika självklart att få komma ut i friska luften. På promenad eller kanske bara sitta i parken en stund. Några behöver lockas ut, andra får inte för att personalen inte hinner.

Detsamma gäller maten. Till och med de som älskat att laga och äta mat tappar aptit när de blir lite äldre. Därför behövs flera alternativ att välja mellan och gärna mat som lagas så att det luktar gott och man hinner bli hungrig.

På flera håll i landet, i kommuner där Folkpartiet och Alliansen styr, har äldre redan rätt att bestämma över hur hemtjänsttimmarna ska fördelas. Om de vill ha städning, fönsterputs, promenad eller dusch exempelvis. I höst ska till och med Göteborgarna få den möjligheten, men med ett viktigt undantag. Socialdemokraterna som styr med miljöpartister och stöds av vänstern vill inte låta människor bestämma vem som ska komma hem och hjälpa till. Nej, hur skulle det se ut?

Alliansregeringen har infört LOV- lagen om valfrihetssystem. Om kommunen tillämpar den kan äldre också bestämma vem som ska få komma hem till dem och hjälpa dem med dusch, tvätt, städning, promenad och kanske till och med ta en kopp kaffe. Egentligen självklarheter för den som tror på individens rätt och förmåga att själv bestämma.

De rödgröna tänker riva upp LOV:en om de vinner valet. Vem är förvånad?