torsdag, november 16, 2006

Förvirrat om förskolan!

Igår fattade kommunstyrelsen beslut om nya regler i förskolan. På torsdag nästa vecka ska kommunfullmäktige fatta det slutgiltiga beslutet.

Köerna är ett ämne som debatterats länge och förvirringen om hur många barn som köar är otrolig stor, åtminstone om man är socialdemokrat.
771 barn har anmält behov av plats, 434 har väntat mer än 4 månader - av dem är det 221 st som köar till mer än en förskola.
Men sossarna hävdar att det inte finns någon kö - det är bara 3 barn som köar till hela stadsdelen och därmed uppfyller deras krav för att få kompensation för väntetiden när man fått plats - alltså ingen kö! (Ändå ska man bygga 400 nya platser - så det klart att vi har kö!)
Kolla kön här

De nya reglerna innebär bla att

Alla ska erbjudas plats inom 4 månader - inom stadsdelen.
Arbetssökandes barn ska nu få 25 timmar per vecka istället för 3 timmar om dagen
Syskonförtur återinförs inte.

Att alla ska erbjudas plast inom 4 månader är bra. Ambitionen måste vara att man också får sitt förstahandsval. Nu ändras reglerna så att alla får ett erbjudande - även om man inte vill ha det. Det riskerar att försena de platser som finns men det höll på att sluta med att även förstahandsvalet skulle strykas om man tog en plats i väntan på sitt val. Lyckligtvis fick vi isolerat (s) i den frågan.

Men varför inte ge alla barn minst 25 timmar? Nu ska barn som har en mamma eller pappa som är arbetssökande få det men den som fått en ny familjemedlem får bara 15! Varför då? Behandla barnen lika! (Fp och Kd ville det - men m ville inte öka timantalet alls)

Vi i alliansen vill återinföra syskonförtur! Man måste kunna lita på att få en plats efter föräldraledighet och också slippa 2 eller 3 olika förskolor för barnen. Men vårt förslag om en utredning röstades ner av sossar, vänterpartiet och miljöpartiet!

Och sedan blev förvirringen total:

På radion igår meddelades precis tvärtom: Syskonförtur införs och de föräldralediga får 25 tim per vecka medan arbetslösa får 15 timmar - fick kasta mig på telefonen och rätta! :)

----------------------

Uppdaterat med länk till rättat radioinslag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar