onsdag, december 14, 2011

Kofi Annan och Sue Edwards årets pristagare av Göteborgspriset

Göteborgspriset för hållbar utveckling 2011 delades ut till FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och Tigrayprojektet i Etiopien, företrätt av Sue Edwards. De fick ta emot årets pris för sitt arbete med hållbar matproduktion. Sedan starten 1999 har Göteborg och sponsorer delat ut pris till personer och organisationer som gör skillnad.


Att få möjligheten att möta och diskutera Afrikas utmaningar med både Annan och Edwards är en förmån och det var inte svårt att ryckas med i deras kamp för en bättre och hållbarare kontinent.


Under samtalet på lunchen berättade jag om Musikhjälpens insamling för flickors rätt att gå i skolan och Kofi Annan lovade att försöka hinna skicka en hälsning. De två prisbelönta projekten har antagit utmaningen i att kraftigt öka livsmedelsproduktionen, samtidigt som produktionen blir ekologiskt hållbar och förmågan hos Afrikas småbönder stärks. Det måste göras mot bakgrunden av att befolkningen i Afrika väntas öka från drygt 1 miljard människor till 3,6 miljarder under detta sekel.

Förhoppningsvis kan Göteborgspriset bidra i det fortsatta arbetet med att utveckla jordbruket och livsmedelsförsöjningen. Det är inte bara en utmaning för Afrika utan för hela världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar