torsdag, mars 15, 2012

Unga ska ha jobb!

Under decennier har Sverige haft högre ungdomsarbetslöshet än flera jämförbara länder i Europa. Arbetsförmedlingens statistik från januari 2012 visar att det fanns 4 467 ungdomar i Göteborg som är öppet arbetslösa och sökande i program med aktivitetsstöd. Det skriver jag i dag på GP debatt tillsammans med Ann Catrine Fogelgren och Adam Cwejman.

Vi menar att det är bättre att en 19-åring får jobb, med något lägre lön, än att 19-åringar ska behöva gå arbetslösa med socialbidrag. Göteborgs stad är den största arbetsgivaren i kommunen och vi menar att det är rimligt att staden gör allt för att ge ungdomar ett riktigt jobb och fäste på arbetsmarknaden. Det offentliga behöver ta sitt ansvar genom att skapa riktiga jobb – i stället för dyra projekt.

Därför har Folkpartiet lagt förslag om att se över möjligheten att inför särskilda ungdomsavtal i Göteborg, där lönen ska vara minst 75 procent av lägstalönerna i avtalen. Det blir en låg lön för den unga personen, men avtalet ska vara tidsbegränsat och innebär att unga personer som i dag är arbetslösa får in en fot på arbetsmarknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar