torsdag, februari 19, 2015

Folkpartiet tar initiativ till sprututbyte i Göteborg

Nyligen presenterade Folkhälsomyndigheten en ny rapport som föreslår att sprututbyte bör införas i hela landet för att minska smittspridning bland personer som injicerar droger. Göteborg är i dag den enda storstadsregionen som inte har sprututbytesprogram. Nu tar åter Folkpartiet initiativ till en försöksverksamhet i Göteborg. Jag kommenterar i dag förslaget i Göteborgs-Posten som tidigast kommer att hanteras i kommunstyrelsen den 4:e mars.

Svensk som internationell forskning visar att utbytesprogram har positiva effekter. Alla tunga institutioner rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hepatiter och hiv. Västra Götalandsregionen har sedan tidigare meddelat sitt intresse nu behöver Göteborg ta sitt ansvar. I veckan meddelade också statsrådet Gabriel Wikström (S) att regeringen vill avskaffa det kommunala vetot som tidigare har (s)toppat ett program i Göteborg. 

Vi är övertygade om att ett sprututbytesprogram skulle förhindra att en redan utsatt grupp drabbas av allvarliga sjukdomar. Det är också en viktig hälsopolitisk åtgärd som ger mer likvärdig vård. Verksamheten träffar ofta personer som sällan kommer i kontakt med andra myndigheter eller verksamheter inom vården. Ett program i Göteborg kan både spara lidande och liv.
 

Läs Folkpartiets förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar