lördag, januari 28, 2017

Brott med hedersmotiv måste straffas hårdare

Det finns fortfarande tusentals tjejer och killar som Fadime i Göteborg som lever under hedersförtryck och som utsätts för hedersrelaterat våld.

Liberalerna tänker inte sitta på åskådarbänken medan hedersförtryck och radikalisering fortsätter öka i vår stad. Vi vet att kunskapen om hedersförtryckets mekanismer finns – vi måste använda kunskapen rätt.

Vägen till jämställdhet går via ett fungerande rättssamhälle och via myndigheter och politiker som klarar att stå upp för detta. På lokal nivå har Liberalerna igenom en kartläggning av hedersförtrycket i Göteborg. Den ska genomföras, men det räcker inte. Vi måste bryta boendesegregationen med fler bostadsrätter och ägarlägenheter i förorterna och stärka samhällets närvaro med fler poliser och stötta civilsamhället.
Vi liberaler har ingen feministisk beröringsångest gentemot det hedersrelaterade förtrycket. Det är vår tids största jämställdhetsutmaning och vi får aldrig ge vika för hederskulturella yttringar eller dess närmste vän kulturrelativismen. Det finns fortfarande tusentals tjejer och killar som Fadime i Göteborg som lever under hedersförtryck och som utsätts för hedersrelaterat våld. Vi måste gå från ord till handling. Det går för sakta.

Det skriver jag med Robert Hannah och Kristina Bergman Alme på GT debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar