lördag, mars 07, 2009

Skatteförslag för ökad jämställdhet - mer avdrag för barnfamiljer!

Den jämställdhetsgrupp jag leder för att ta fram nya skarpa förslag inför Folkpartiets Landsmöte presenterade en delrapport idag. Tidigare i veckan har vi presenterat ett förslag om förenklad och fördubblad jämställdhetsbonus. I sitt tal på riksmötet tog Jan Björklund upp vårt förslag om att göra det extra billigt för barnfamiljer att köpa hjälp med hushållsnära tjänster som t ex städning. (SVT, SvD

Förslaget går ut på att om en timme städning kostar 300:- så får alla skattereduktion med 50% dvs 150:- medan barnfamiljer skulle bara betala 75:- per timme.

Barnfamiljer är de som är mest trängda mellan jobb, hem och familj. Innan barnen kommer fungerar jämställdheten ganska bra men när barnen kommer händer något.

Många kvinnor väljer att gå ner i arbetstid för att hinna med men samtidigt visar studier att tiden med barnen de facto inte blir längre utan det är tiden med tvätten och skurhinken som ökar. Med väsentligt lägre pris för att få hjälp med städningen skulle kvinnorna inte behöva gå ner på deltid - och därmed inte hamna efter i löneutvecklingen.


Anders Flanking (C) tycker också att idén är värd att pröva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar