tisdag, juni 08, 2010

Erbjud Elisabeth Ohlson Wallin alternativ lokal!

Om statliga Världskulturmuseet stoppar fotoutställningen av Elisabeth Ohlson Wallin kommer folkpartiet liberalerna ta initiativ i kulturnämnden till att flytta utställningen till Göteborgs konsthall eller Stadsbiblioteket.

Axel Darvik (FP), ledamot i kulturnämnden, som idag har tagit initiativ till flytta utställningen säger:
- Det är mycket olyckligt om kulturlivet i Göteborg inte vågar utmana och erbjuda en möjlighet till öppen debatt. Feghet och rädsla får inte bli kännetecken för Göteborgs kulturinstitutioner. Om Världskulturmuseet stoppar eller censurerar utställningen menar vi att staden borde erbjuda en annan lämplig visningslokal.
Det allra bästa vore givetvis om Världskulturmuséets ledning tänkte om och ändrar sitt beslut. Men att de tar den typen av "hänsyn" de gjort (även tidigare fall med konstverk som plockats ner pga att de kan uppfattas som provocerande) gör att jag undrar om de verkligen kommer att göra det. Det undergräver deras trovärdighet som institution. Tyvärr.

Jag hoppas därför att Axel får stöd i Kulturnämnden för sitt förslag.  Här kan du läsa förslaget. Utställningen ska visas i Göteborg - allt annat är fegt. Yttrandefriheten måste försvaras.


Uppdatering:
Nyss kom ett pressmeddelande att Världskulturmuséets ledningsgrupp ändrat sig och vill visa utställningen. (GP) Måtte det stämma.

GT, GP.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar