tisdag, mars 30, 2010

Alliansen levererar 482 miljarder framtidstro!


Infrastrukturminister Åsa Torstensson kom till ett soligt Göteborg och hade med sig ett rejält påskägg. Hela västsvenska paket presenterades på Korsvägen inför ett rejält pressuppbåd SR, TV4, SVT, GT, GP, SvD bland andra.

GöteborgsPosten skriver bland annat:
Åtgärderna planeras från i år och fram till 2021.

De 61 miljarder kronorna som investeras i Västsverige används för att bygga:

• Västlänken, tågtunneln under centrala Göteborg med stationer under Haga och Korsvägen

• Marieholmstunneln, för biltrafiken under Göta älv

• En nya Göta älvbro som ersättning för nuvarande bro

• En utbyggnad av hamnbanan på Hisingen och en ny järnvägsbro över Göta älv

• Utbyggnad av E20 till motorväg, bland annat genom Alingsås och Alingsås-Vårgårda

• Fortsatt utbyggnad av E45 Göteborg-Trollhättan till motorväg

• Sista etapperna i utbyggnaden av E6 i Bohuslän till motorväg

• Ny tågtunnel under centrala Varberg

• Nytt signalställverk i Göteborg

• Längre perronger för längre pendeltåg Alingsås-Göteborg-Kungsbacka

• Förbigångsspår mellan Göteborg och Herrljunga

Den regionala investeringsplanen för Västra Götaland omfattar 5,8 miljarder kronor, en ökning med 41 procent jämför med tidigare plan. De pengarna går främst till investeringar i mindre riksvägar, länsvägar och resecentrum för kollektivtrafiken.

Hela förslaget finns här

ÄNTLIGEN får Göteborg och Västsverige de satsningar som krävs för att bygga ut kollektivtrafik och bygga en stad för framtiden!

Intressant?
Andra bloggar om: infrastruktur, västlänken, alliansen

torsdag, mars 18, 2010

Förskolan ett (s)orgebarn i Göteborg!

Var tredje vecka skriver jag under signaturen "Kommunsnack" i Tidningen nu. Här är veckans krönika:

Barnomsorgslagen som infördes av förra borgerliga regeringen 1995 den har inte följts i Göteborg någonsin. Ska man vara snäll – och det ska man ju – så har faktiskt den styrande minoriteten bestående av S & MP och med V som stöd, kapat köerna rejält det senaste året. Alliansegeringens beslut att kommuner riskerar vite hjälpte säkert till. Men i alltför många fall har det varit enligt skohornsprincipen.

Enligt den senaste köstatistiken har drygt 25 900 barn nu en förskoleplats i Göteborgs stad. Där står också att 541 barn fick en plats under perioden 16/1-15/2. Men 510 barn har väntat i mer än fyra månader. Av dessa har 424 barn erbjudits plats – men tackat nej av olika anledningar. 86 barn har väntat mer än fyra månader, de har inte sökt till alla förskolor i hela stadsdelen. I socialdemokraternas Göteborg är det ändå bara 13 barn i kö, säger de. De är idag anmälda till alla förskolor i sin stadsdel, men har ännu inte fått erbjudande om plats.

Inte underligt att det tar tid att få bort kön. Statistik är en sak. Verkligheten är något annat. Föräldrar i kön delar nog inte uppfattningen att Göteborg har full behovstäckning. Förskolan har blivit ett (s)orgebarn.

Vi har fantastiska och utbildade förskolelärare och barnskötare som inte kan göra sitt jobb - de går på knäna med upp till 27 barn i grupperna. Vad är då den optimala storleken på en barngrupp? 15, 18 eller kanske 21, svårt att avgöra men alla inser det orimliga i att ha 27 barn i samma grupp! Hur ska personalen hinna med någon pedagogisk verksamhet överhuvudtaget? Det är ur barnperspektiv viktigt att varje barn får den uppmärksamhet, trygghet och stimulans som de har rätt till. Ur jämställdhetsperspektiv lika illa – för vem är det som stannar hemma när det inte finns barnomsorg?

Socialdemokraternas metod att kapa köerna genom att göra barngrupperna allt större – men ändå inte räkna alla barn - är orimligt. I en av stadsdelarna har man nu beslutat införa intagningstopp till förskolan, trots att stadsdelen har den särklass längsta kön i Göteborg. Det är givetvis inte heller okej, föräldrar måste kunna lita på att de kan få en plats inom 4 månader så att de kan gå tillbaka till jobbet. Klarar inte kommunen det måste föräldrarna kompenseras ekonomiskt.

Förra året föddes rekordmånga nya göteborgare – en ny babyboom! Det bästa för dessa barn vore att folkpartiet och Alliansen fick ta över makten i Göteborg. Ett vallöfte blir att minska barngruppernas storlek!

----------------------
Hur vill du ha förskolan i Göteborg? Påverka! Berätta för oss via vår blogg: http://fpgoteborg.wordpress.com/

Andra bloggar om:
förskola, barngrupper, barnomsorg

fredag, mars 05, 2010

Om två år kommer gymnasieingenjörerna...

Igår meddelade utbildningsminister Jan Björklund att de elever som idag går i årskurs två på gymnasiets teknikprogram kommer att erbjudas ett extra år på gymnasiet, ett fjärde år, för att kunna bli gymnasieingenjörer.

2008 tog FP i initiativ i utbildningsnämnden till att återinföra ett fjärde år och söka dispens från departementet. Vi menade att en framgångsrik industrination på 2000-talet måste förses med duktiga ingenjörer. Rekryteringsläget var då oroande och om tio år kommer det saknas mellan 10 000 och 18 000 ingenjörer. Framför allt handlar det om tekniskt utbildade chefer på verkstadsgolvet. För deras uppgifter krävs kvalificerad teknisk kunskap, men ingen högskoleexamen.

Initiativet röstades ner av socialdemokraterna. Nu öppnas det för en försöksverksamhet och därför kommer jag återigen lyfta förslaget om att Göteborg ska vara med från start.
---------------
Uppdaterad:
Andra bloggar om:
gymnasieingenjörer,

torsdag, mars 04, 2010

Elever ska inte betygsätta sina lärare!

Kommunstyrelsen behandlade igår Anders Flanking (C) motion om ökat elevmedverkan i utvärderingen av undervisningen. Det resulterade i att socialdemokraterna - tillsammans med vänstern och miljöpartiet - nu öppnar för att eleverna ska få sätta betyg på lärarna. Mitt besked är tydligt. Folkpartiet säger nej till det!

Lärare och elever genomför redan idag utvärdering av kurser och moment, det är bra! Det kan säkert utvecklas men det är en fråga som bör avgöras av de pedagogiska ledarna på respektive skola (rektorerna) och lärarna, gärna i dialog med elever och föräldrar. På många skolor är det en naturlig del i utvecklingssamtalen exempelvis.

MEN. Att införa ett system med betygssättning av lärare som majoriteten exempelvis har gjort i Malmö - och som S, V, MP nu öppnar för i Göteborg - är inte en lämplig metod för att skapa bättre förutsättningar för att utveckla kvalitetsarbetet i stadens skolor. Tvärtom. Dessutom är våra pedagoger sedan tidigare utvärderade och betygssatta på högskolor och universitet.

Anneli Hultén sa igår till GP att ”Vi är positiva till detta även om inte alla detaljer är på plats ännu.” Om Anneli menar allvar och tänker införa en liknande modell som hennes partikollega Ilmar Reepalu gjort i Malmö – behöver hon nog tänka om. Betyg är en offentlig handling. Är det rimligt att vem som helst kan begära ut lärarens "elevbetyg"?

Nu säger dessutom Ann Lundgren (S) till GP att ett lågt betyg från eleverna ska synas i lönekuvertet. Man häpnar.

Lärarna har ett myndighetsuppdrag att sätta betyg och det sker efter flera års utbildning och efter fastställda färdighetskriterier.

För övrigt är det lite märkligt att partier som är emot betyg till elever vill att samma elever ska sätta betyg på lärare. Logik?

-------------
Andra bloggar om:
betyg, lärare, skola

tisdag, mars 02, 2010

Rödgröna vill skrota RUT. FP vill utveckla det!

Så kom då beskedet: Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer vid en valseger att avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster (RUT). Beskedet lämnades idag vid en presskonferens. Mona Sahlin menar att konstruktionen är orättvis och fel enligt GP SvD

Sedan den 1 juli 2007 har lagen om skattereduktion för utgifter för hushållsarbete verkat, fungerat och använts. Det har blivit en succé. En svart marknad blev vit och tusentals nya jobb skapades. Inte minst har RUT underlättat för dubbelarbetande småbarnsföräldrar. En jämställdhetsfråga.

I fredags tog vi i partiledningen beslutet att vi vill gå vidare och utveckla rotavdraget och genomföra steg två av reformen med skattereduktion för hushållsnära tjänster. Vi vill att familjer med barn under åtta år och äldre pensionärer över 80 år ska få en utökad reduktion. Istället för hälften bör reduktionen utökas till 75%. För den som normalt betalar 400kronor för en timmes städhjälp blir kostnaden 100 kronor. Med vårt förslag blir vardagen något lättare – för den som behöver extra avlastning.

Diskussionen är instressant. Renovering, ombyggnad och tillbyggnad det sk ROT-avdraget det är helt ok med de rödgröna. En sektor som traditionellt domineras av män. Medan avdrag för att utföra tjänster i hemmet inte är det. En sektor som traditionellt domineras av kvinnor. Det är alltså inte subventionen av en sektor i sig som är fel i deras värld, utan vilken sektor. Att lägga ett golv är fint att svabba samma golv är fult. Deras argument mot pig-avdrag (som de ofta väljer att kalla det) går ofta ut på att "var och en ska ta hand om sin egen skit..."

Men RUT-avdraget har blivit en succé. Det används av alla kategorier: barnfamiljer, äldre, ensamstående - både hög- och låginkomsttageare. Ingen tycker heller att det är konstigt att man tar hjälp av proffs!

Skönt att de rödgröna gav klart besked. De vill avveckla - vi vill utveckla!

------------------
Andra bloggar om:
ROT-avdrag, RUT-avdrag, hushållsnära tjänster, pigavdrag
Det var också veckans bloggtema hos Kent Persson