lördag, januari 28, 2006

Folkomrösta om trängselskatt i Göteborg?

TT ringer. De undrar om jag har någon kommentar till att (s) i Göteborg kommer att föreslå sin partikongress i april att Göteborg ska ha en egen folkomröstning om trängselskatt i samband med valet i höst. Anledningen är att (s) är så splittrade i frågan internt att det är bättre att en folkomröstning får avgöra.

Jag svarar att jag tycker att frågan ska avgöras i ordinarie val!
1) Vi kan inte använda folkomröstningar på grund av att (s) är splittrade i en fråga. De problemen får de lösa internt. De finns massa andra frågor där de är splittrade men det hindrar inte att ledningen har en åsikt och att partikongressen fattar beslut för eller emot trängselskatt.

2) (s) måste ändå deklarera vad de som parti tycker i själva sakfrågan. Vill de, eller vill de inte, ha trängselskatt i Göteborg? Detta är bara ett sätt att fega ur.

3) Om, och jag menar verkligen om, det ändå skulle bli en folkomröstning så finns ett antal frågor att redan ut:
  • Ska vi rösta om Stockholmsförsöket - dvs samma system i Göteborg som miljöpartiet vill? (Jag hörde ex att Frank Andersson sagt att man vill kalla det trängselavgift och att pengarna skulle gå till kollektivtrafiken - det ville Annika Billström (s) i Stockholm också men det säger Pär Nuder nej till! Det är han som avgör vad skattepengarna ska gå sedan... )
  • Hur ska alternativen formuleras?
  • Var skulle tullarna placeras?
  • Hur kommer (s) att agera i folkomröstningen? (Jag har svårt att tänka mig att Göran inte kommer att säga vad han själv tycker till slut - skiljer det sig markant ifrån s-väljarna?)
  • Pendlarna till och från Göteborg kommer att påverkas - röstar Göteborg så borde även kranskommunerna rösta!

Detta är bevis på stor brist på ledarskap! Sossarna är rädda att detta kan bli en fråga som avgörs i valet. I sin desperation att föra bort den från dagordningen vill de ha en folkomröstning så att de fegt kan ställa sig vid sidan om. Men vad är de mest rädda för? Att (mp) & (v) kommer att vinna över ja-sägare från (s) om de säger nej eller att majoriteten riskerar att gå om intet för att alliansen är så tydligt emot införandet av trängselskatt i Göteborg?

Det är i de svåra frågorna som man måste visa var man står. Otydlighet och luddighet har inte varit framgångsfaktorer för någon - så kom igen nu Göran - visa var ni står!
Läs vad TT skrev här

fredag, januari 27, 2006

Gubbslem i fotbolls-VM!

Portabla bordeller? Var går egentligen gränsen för dumhet? När VM i fotboll ska spelas i Tyskland i sommar ordnar man med bordeller i nära anslutning till arenan. Man räknar med ett stort antal turister och kommer därför även att "importera" prostituerade från forna öst att sälja sina tjänster.

Hur tänker dem? Att de flesta män som gillar fotboll utnyttjar prostituerade? På vilket sätt vill arrangörerna av fotbolls-VM bidra till jämställdhet - ska idrott överhuvudtaget förknippas med prositution? Dags att Svenska Fotbollsförbundet agerar (remember Saudi...)!

På måndag kommer gruppledarna från samtliga partier i Göteborgs fullmäktige att skriva under ett upprop från Piteå som tar avstånd från bordellerna och som kräver att Fotbollsförbunden (både svenska och internationella) agerar och stoppar bordellerna!

Kronisk bihåleinflammation och bronkit?

Okej, jag gav upp - tack för alla omtänksamma uppmaningar!
Läkarbesök idag på morgonen och jag har nu en dunderkur penicillin, kortison till näsan och inhalator för luftrören. Snart är jag en ny människa.

torsdag, januari 26, 2006

Jäv eller filibuster?

I Göteborg har debatten om tomträtter härjat en tid. Människor som betalar väldigt låg avgäld (hyra) för sin tomträtt har i de nya avtalen fått skyhöga höjningar. Det är inte rimligt. I Stadshusalliansen har vi arbetat fram ett annat förslag + att vi vill sätta ett rimligt pris på tomten för den som vill köpa loss jordplätten som huset de äger står på.

Under gårdagens fullmäktigesammanträde framkom att alla ledamöter som själva har tomträtt - eller har närstående som har tomträtt är jäviga och kan därför inte delta i beslutet. Detta är inget konstigt - man växlar in en ersättare istället. Men nu utbröt lite tumult i sosseriet.
- Vi ska ju inte ta ställning till försäljning, hävdade bla Anneli Hultén.
- Det borgerliga yrkandet stod ju mot majoritetens yrkande i kommunstyrelsen så det är berett, jag brukar luta mig mot juridiken, sa Jörgen Linder, vår eminente ordförande (s). Mycket irriterade miner på den sidan av fullmäktigesalen...

Sedan återgick vi till dagordningen och en antal ärenden klarades av. Men rapporten om Sociala boenden tog väldigt lång tid... Nästan så att man började misstänka att majoriteten själva drog ut på debatten för att se till att de hade "fullt lag" när vi väl skulle behandla ärendet om tomträtter. Särskilt eftersom Göran Johansson, Eva Olofsson (v), Kia Andreasson (mp) och ordf o fastighetsnämnden Ove Nilsson (s) satt i eget möte utanför och hade långa diskussioner... Då kan det också vara intressant att veta att Kia (mp) sagt att tomträtterna spelat ut sin roll och på presskonferensen höll hon mer med oss i alliansen än det yrkande hon röstat på i kommunstyrelsen (KS)!

Så kommer vi till tomträttsärendet.
Ove Nilsson tycker det är otydligt vem som är jävig. Man kan ju inte vara helt säker på hur "närstående" bor. Så han begär återremiss. Han får då veta att det måste motiveras. Han yrkar då återremiss för att bereda ärendet.
Jag och Kjell Björkqvist påpekar att han istället borde begära bordläggning - själva ärendet påverkas ju inte av vilka som är jäviga. Hur menar du att KS ska bereda ärendet? Jörgen Linder håller med oss.
Majoriteten tiger.
Vi röstar och ärendet blir återremitterat - så nu ska det bli intressant om majoriteten kommer att ändra sig även i sakfrågan eller om det är så enkelt att nästa gång har de full bemanning...
Lyssna på debatten (ärende 13) här

onsdag, januari 25, 2006

Gubbigt i Trelleborg!

Man tror ju inte att det är sant. BTK Trelleborgs Inge Augustsson måste ju ha sina värderingar kvar i ett annat årtusende - eller vara från en annan planet. De har en stjärna som såg till att de vann allsvenskan i fjol. Li Fen. Hon tillhör världens bästa spelare. Hur vårdar man en sådan värning? Genom att fota henne när hon är gravid? Hallå?!

Är det någon som ska fotas är det väl Inge Augustsson!
Rösta här

tisdag, januari 24, 2006

Öroninflammation...

Stackars lilla Joel. Han har haft jätteont i örat i natt. I flera timmar låg han och skrek rakt in i mitt... En Alvedon gjorde till slut susen och han somnade helt utmattad. Vi med. Robert stannar hemma med honom och tar honom till Axxessakuten. 2 timmar senare är penicillinet utskrivet och inköpt.

Själv brottas jag med mina bihålor. Prövar en ny kur med nässpray, nå't naturmedel som apoteket säljer och vanligt koksaltlösning. Och Panodil förstås. Snart ger jag upp och går till doktorn jag med. Ynk.

måndag, januari 23, 2006

En vanlig måndag

Vaknar högst ovilligt - har ont i huvudet redan på morgonen, obra! Tar Panodil Zapp - reklamen stämmer faktiskt...
Väcker barnen, de är också trötta. Får jaga på killarna lite så att Simon inte kommer försent. Det har snöat jättemycket så det blir till att skotta och borsta fram bilen.

Lämnar Simon på skolan. Joel på dagis.
Kommer in till kontoret. Läser och svarar på mail. Försöker få almanackan att gå ihop - verkligen inte det lättaste. Tjingsar och pratar lite med Erica Larsson och Patrik från RFSL som har möte med Stefan. Berättar att jag inte ska sitta ordförande på deras kongress i år... De blir besvikna - gulligt!

Jan Hallberg (m) liftar med mig till EM-delegationen. Göteborg är värdar och arrangörer av EM i friidrott i augusti och EM-delegationen höll på att riktigt gubbgäng när den skulle utses. Men till slut gick vi borgerliga och miljöpartiet ihop om ett yrkande att vidga sammansättningen genom att välja 2 kvinnor ur Kommunstyrelsen - på så sätt skulle också fler partier bli representerade. Det gjorde Göran Johansson så förbannad att han bordlade (sköt upp) beslutet i 6 veckor!!! När han var som argast hävdade han att Svenska Friidottsförbundet nog skulle anse att vi bröt avtalet med dem. Jag trodde nog att ordföranden i förbundet inte skulle ha något att invända mot att fler kvinnor representerar Göteborg... Ordföranden hette Bengt Westerberg. Sedan kom jag och Vivi-Anne Nilsson (s) in. Anneli Hulthén (s) kommenterade det beslutet med att det var som att utse 2 lösbröst. Nu är hon själv ett.

Vi går igenom ekonomin, invigningen och biljettförsäljningen - det blir en härlig fest! Hoppas vädret blir bättre än i Helsingfors...

Äter lunch

Tillbaka till kontoret. Mer mail och telefonsamtal. Går till Apoteket och köper medikamenter - egentligen behöver jag nog kuckelimuckmedicin.

På kvällen har vi kommunfullmäktigegrupp. Vi fördelar ärendena som kommer upp på torsdagens möte och pratar om vilka nya motioner och interpellationer vi ska lägga framöver. Diskuterar också hur vi ska svara på Vägverkets remiss om 155:an - vägen genom Torslanda till Öckerö. Vid 20.15 är vi klara och jag åker hem. Hinner se slutet av Commander in Cheif.

22.00 VITA HUSET - Äntligen tillbaka!

söndag, januari 22, 2006

Stenhuggaren...

Läser min julklappsbok. Stenhuggaren av Camilla Läckberg. Sträckläste Isprinsessan och Predikanten i somras och jag har längtat efter denna boken - hade tänkt köpa den på pocket för då kan man lätt ge bort den när man läst ut den - men nu fick jag den i julklapp. Har en förkärlek till kvinnliga deckare...
Läckberg är bra - så jag har inte tid att skriva mer nu.

fredag, januari 20, 2006

På glid

Fredag morgon. Varannan vecka ungefär betyder det Stockholm och inte Göteborg för mig. Denna fredagmorgon var en sådan. Hade noga studerat både vädret och min förkylnings utveckling för att avgöra om det skulle bli någon resa. Varning för snöoväder var utfärdat. Min förkylning var status quo. Kollade Luftfartsverkets hemsida för att försäkra mig om att det inte var några förseningar på uppresan. Mitt möte skulle börja 10.00 och sluta 12.00 så det var inte stor idé att åka om flyget var försenat. Luther avgör. Jag åker.

Så här i efterhand borde jag ju stannat hemma...
Det tog över 20 min med bilen att ta sig hemifrån till Korsvägen... normalt tar det 7 kanske. Redan där skulle jag ha vänt. Men när jag kom ut på riksväg 40 flöt det på bra, så 8.10 checkade jag in på Landvetter. Mitt flyg skulle gå 8.25. Inga problem. Vi landar före utsatt tid. Har väldigt trevligt sällskap på flyget. Carina och jag bestämmer att vi ska ta en lunch någon dag. Taxi från Bromma till Hornsgatan.

Kl. 14.00 lyfter vi från Bromma för att ta oss hem. Nu hade jag sällskap med kommunalrådet Granberg, riksdagsledamot Darvik och, visar det sig, regionråd Bergsten. När vi ska gå ner för landning meddelar kaptenen att Landvetter är glashalt och kraftiga sidvindar och vi ska pröva Säve istället, där ska bussar hämta och ta oss till Landvetter. 40 min senare kommer kapten tillbaka:
- Tja, jag är ledsen att det tagit tid med besked, men det är så att ALLA västsveriges flygplatser har stängt. Vi har kontrollerat alla andra möjliga alternativ. Säve kommer att öppna om en timme och där kan vi få landa, men vi har bara bränsle för 30 minuter till, så vi landar därför i Jönköping om 15 minuter. Det går ett sus genom planet...

Det är väldigt kul att studera hur folk reagerar när det inte blir som de har tänkt. "Vi tar en taxi" hörs från flera håll. Jag funderar mest på om vägarna är farbara eller om det blir fredagsmys på Jönköping Airport...

Är hemma igen vid 19.30 - 10 timmars resa för 2 timmars sammanträde...

måndag, januari 16, 2006

Sömnlös på Hönö...

Har varit på Hönö med valledningen för att planera valet. Kul! Ser verkligen fram emot valrörelsen...

Vi började vid lunchtid på söndag med konferensen sedan var det middag och lite socialt på kvällen. Var väldigt trött eftersom vi även på lördag hade fp-konferens, (kort helg kan man säga...) så jag gick och lade mig hyfsat tidigt. Låg och läste en stund ur Camilla Läckbergs senaste bok (Stenhuggaren) somnade vid 24.

Det är tunna väggar på Hönö hotell!
02.15 vaknar jag av att grannens klockradio tjuter. Ett ihärdigt TUUUT med jämna mellanrum. Något irriterad skickar jag sms till de 2 personer som jag tror fortfarande sitter någonstans och löser världsproblemen - förhoppningsvis tillsammans med LUF:aren (Nicklas) som är min rumsgranne. Får svar av den ena (Stefan) att han meddelat att klockradion är på.
Ja, just det, tänkte jag, via sms! Jag hörde plinget när du skickade meddelandet...
Ringer Pär och, visar det sig väcker honom, beklagar mig lite - han säger att han ska kolla efter Nicklas... Jag ber om ursäkt för att jag väckte honom.
SUCK! Utövar mental träning - och förträgning - en lång stund och tänker att alarmet säkert stängs av automatiskt om en timme det gör det på vår hemma...

03.25 tittar jag på klockan igen - fortfarande samma larmande på andra sidan väggen. Nu tappar jag tålamodet! Jag måste leta reda på Nicklas själv! Klär på mig, ut i korridoren - kollar för säkerhets skull om grannens hotellrumsdörr är låst innan jag ska börja leta efter honom- den är öppen. Och, gissa om jag blir förvånad, i sängen ligger Nicklas och SOVER!!!
Man måste ju beundra hans förmåga att kunna sova med en ringande klockradio en decimeter ifrån örat... i över 1 timme!!!

fredag, januari 13, 2006

Inför trängselskatt i Kalix!

Peter Eriksson (mp) tycker att Göteborgarna är näst i tur att få trängselskatt. Nej tack, vi slipper!

Måste ändå säga att jag verkligen uppskattar både miljöpartiet och vänstern som ger klara besked redan före valet: att de vill ha och tror på trängselskatt! (s) är mer luddiga i kanten.

Anneli Hultén har tidigare sagt sig vara beredd att införa dem. Nu säger hon att det är en fråga Göteborg ska avgöra - inte Stockholm. Nä nä. Det sa Annika Billström också. Men vad hände där? Jo, Göran P gör upp med Peter E och sedan tvingas Annika B att bryta löftena. Sossarna måste lämna besked till väljarna före valet!

Miljöpartiet hoppas att miljön ska bli bättre med trängselskatteförsöket och att kollektivtrafiken ska få intäkterna. Men där har ju Pär Nuder sagt att skatten inte alls kommer att gå tillbaka till Stockholmarna - och det vore ju bättre att satsa 3,8 miljarder direkt på kollektivtrafiken istället. Hur miljön påverkas är också tveksamt eftersom trängselskatt har som syfte att sprida ut trafiken på dygnet (det är ex gratis vissa tider i Stockholm) och i viss mån stimulera till att åka kollektivt.

Men jag gillar inte tanken på att den med bäst ekonomi, den som har råd att betala trängselskatt, är den som ska ha tillträde till stadens centrum. (Det är knappast ensamstående småbarnsmamman som både ska hämta och lämna på dagis som har råd...)

Göteborg behöver satsningar både på mer vägar, en ny riktig älvförbindelse (inte bara en cykelbro), västra länken, ny hamnbana för tågen och på bättre kollektivtrafik. Där glömmer ofta miljö- och vänsterpartister att även bussar behöver bra vägar och broar att köra på...

Jag gillar heller inte att Peter Eriksson förhandlar med regeringen om att Göteborg kan bli nästa kommun att behöva införa trängselskatt, det ska inte pådyvlas uppifrån om det nu överhuvudtaget ska införas. Trängselskatt i Kalix istället? Nä visst ja, det är inte så trångt där och han den där Eriksson - som också är kommunalråd i Kalix - han kör ju SUV...

torsdag, januari 12, 2006

Avidentifierade jobbansökningar

För ett par år sedan motionerade jag och Rocio Fernandez till kommunfullmäktige om att Göteborg borde införa avidentifierade personuppgifter vid anställningar för att underlätta för människor med annan etnisk bakgrund att få jobb.

Vi fick blandade reaktioner på vår motion. De flesta remissinstanser var positiva. Men socialdemokraterna var skeptiska. De vore att erkänna att vi diskriminerar idag menade dem. Till slut, efter långa diskussioner, gick de med på att ha ett försök i Göteborg i tre förvaltningar.

SDN Centrum och Kortedala och Kulturförvaltningen är de tre förvaltningarna som ska genomföra försöket. Den information jag fått hittills så har man inte tillämpat metoden med att sära på meriter och personuppgifter fullt ut och någon förvaltning har precis kommit igång.

Jag erkänner. Jag är otålig. Jag tror dessutom att detta kan bli ett genombrott för invandrare att bedömmas efter sina meriter och inte vad de heter. Att diskrimineringen faktiskt kan motarbetas. Argumentet som jag fortfarande får höra: "att införa detta innebär ju att man erkänner att vi har diskriminerat tidigare" är faktiskt lite tragiskt.

Jag brukar bemöta det med: Om vi inte ens kan erkänna att vi har fördomar - då har vi lång väg att gå innan vi kan börja bekämpa dem!

Jag tror på detta systemet. Jag tror dessutom att det kan motverka annan diskriminering som köns och åldersdikriminering. Har jag har fel? Visa mig då ett bättre sätt.

Igår förslog ensamutredaren Tanja Linderborg att offentlig sektor borde pröva och lagändring behövs inte. Tanja har rätt. Göteborg borde utvidga försöket till samtliga förvaltningar.

onsdag, januari 11, 2006

Kurt Arvidsson har fel perspektiv!

Vem är Kurt Arvidsson? Jo, han är ordförande i SDN Torslanda och socialdemokrat. Imorse vaknade jag till hans beklagande på lokalradion över att 186 barn har sluppit betala förskoleavgift, kortare eller längre tid, eftersom de väntat mer än fyra månader på förskoleplats. Det tycker inte Kurt är bra. Han säger till Västekot att kommunen centralt borde kompensera SDN Torslanda för de uteblivna intäkterna

Kurt Arvidsson har fel perspektiv. Göteborgs Stad har en skyldighet att erbjuda barnomsorg i form av förskoleplats eller annan omsorg "utan skäligt dröjsmål" som det står i barnsomsorgslagen (läs inom fyra månader). Kompensationen som föräldrarna nu får har samma effekt som att sätta på ett plåster när såret har läkt.

I första hand borde naturligtvis ingen behöva vänta mer än 4 månader men om de ändå måste göra det så borde ersättningen i stället utgå till föräldrarna under väntetiden och motsvara barnomsorgskostnaden så att föräldrarna kan finansiera ett annat alternativ.

Idag tjänar faktiskt SDN Torslanda pengar på att inte erbjuda plats inom 4 månader och istället erbjuda avgiftsfritt med lika många månader. Så är det Kurt!

måndag, januari 02, 2006

Umeå - here we come!

Nu väntar ett par dagar i 15 minusgrader, mycket mer snö, brasor och lugn och ro, 6 mil norr om Umeå. Det är förresten i Maud Olofssons hemby Bygdeå, Robertsfors kommun.
Svärföräldrarna har ett fritidshus precis vid Bottenviken (50 meter till vattnet). Otroligt vackert.

Flyger till Umeå och ska hämta en hyrbil hos Avis.
Robert och barnen väntar en stund på den sista väskan som inte kommer... Däremot kommer någon annans väska. En likadan. Som väl är har den ägaren namnat den så vi ringer. De vänder tillbaka till flygplatsen. Jag har försökt sätta på mobilen efter flygturen men har glömt min pin-kod (!) har verkligen kopplat av på ledigheten...

När jag kommer ut till bilen är den helt täckt av snö (!) och i bilen finns inte ens en borste. Lite irriterad över att de inte checkat av bilen innan de lämnar ut den gå jag in igen för att låna en borste. Då har de stängt! Men Hertz har öppet. Jag vågar inte pröva pin-kod för tredje gången för att ringa Avis utan ber att få låna telefon hos Hertz. Inga problem. Avis tycker att det var en pinsam miss. Jag instämmer. De lovar kompensation på priset. Hertz lånar ut en borste! Skall komma ihåg det vi bokar bil nästa år.

söndag, januari 01, 2006

Börjar året bra...

...med att slutföra ett par måsten/projekt.

  • Städar ugnen - det var lite ofrivillgt men potatisgratängen "svämmade över" när den skull värmas och när sedan creme brulén skull brännas av för den krispiga ytan så blir ugnen en katastrof invändigt...
  • Källaren har vi rensat ut och kört till tippen ett antal vändor den senaste veckan. Det tar sådan energi att bara tänka på det stöket men nu är det mesta borta. Lilla toaletten är åter användbar!
  • Tar en långpromenad. (Det gör alla på nyårsdagen!) Äter INTE pizza, som alla också gör på nyårsdagen utan fixar en läcker pasta med mycket körsbärstomater, ruccola, bacon och parmesan. Gott och nyttig!

Hör också en helt underbar nyårskrönika på radio. Minns inte vad hon hette. Katarina tror jag. Ska kolla det. Hur som helst satte hon fingret på alla nyårslöftens baksida: Att vi är så missnöjda med oss själva beror på att vi alltid jämför oss med den som är smalare, mer vältränad har snyggare inredning, bättre bil, slutat röka - ja ni fattar.

Hennes uppmaning: VAR NÖJD OCH TJOCK! Det kommer att vara tillräckligt avvikande under 2006 - jag gillar det... Ska vara nöjdare med det jag gör istället för missnöjd med det jag inte hunnit/gjort - än! :)

Gott nytt år!

Nyårsafton firas tradionsenligt hos oss med goda vänner. I år är vi 15 personer som mumsar tapas till förrätt, lammstek med potatisgratäng till huvudrätt och en ickestelnad creme brulé till efterrätt. Det finns säkert mat till 20 personer... varför blir det alltid så?

Mycket raketer vid 12-slaget och vi avrundar en helafton med att det sista gänget sitter kvar och spelar Yatzy till 04.30...