söndag, juni 15, 2008

Miljöbilar blir problem?

På tisdag väntas Trafiknämnden i Göteborg bestämma sig för att drastiskt ändra reglerna för de särskilda miljötillstånd man kan ansöka om om man har en sk miljöbil.

Tidigare har reglerna varit mycket generösa.
2 timmar gratis parkering på avgiftsbelagd gatuparkering (som p-bolaget har)
2 timmar gratis parkering på 10 och 30 min parkering
Parkering där boendeparkering gäller + 2 timmar gratis på ex Heden

När Alliansregeringen dessutom införde särskilt bidrag för miljöbilar på 10.000:- i inköpspremie "boomade" försäljningen av nya miljöbilar. Det blev mycket attraktivt att välja en bil som är bättre för miljön!

Jag har ju ganska svårt att se det som ett problem att miljöbilarna ökar i andel. Men nu anser Trafiknämnden (där s & mp + v alltmer framstår som generella bilhatare) att det är ett så stort problem att man från halvårsskiftet inför nya regler:

  • 2 tim på 10 och 30 min parkering tas bort - miljöbil och bensinbil behandlas lika (ok - det ökar tillgängligheten till kortare parkering för alla)
  • 2 timmar på betalparkering blir kvar (bra!)
  • Boendeparkering bara där du bor - icke Göteborgare och Göteborgare som bor utanför city förlorar mest - de som tjänar mest på detta är de som bor i stan (!)
Undrar just om de tänkt på det eftersom de vanligen pratar om att "bor man i stan behöver man ingen bil - man ska åka kollektivt"...

Under tiden som fler skaffat miljöbil har en stor parkering tagits bort (den vid Gamla Ullevi) utan att ersättas av någon ny. Parkeringskaoset i stan kan ju inte vara miljöbilarnas fel? Eller hur? Nej, argumentet till förändringen är att fler ska åka kollektivt - och då kan vi inte ha kvar dessa förmåner.

Jag tror människor gör så gott de kan!
Åker buss när de kan - bil när de måste...
Om fler ska åka kollektivt är lösningen förstås fler och bättre bussar och spårvagnar - en bättre kollektivtrafik! I min värld är en miljöbil bättre än bensinbil - så varför inte fortsätta med moroten med p-tillstånden så att fler byter bil? Gärna kombinerat med en högre skrotningspremie på gamla vrak.
Vi behöver fler - inte färre miljöbilar på Göteborgs gator!

--------------
intressant?
miljöbil, kollektivtrafik, p-tillstånd, skrotningspremie, miljöbilspremie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar