onsdag, juni 11, 2008

Ställ högre krav på idrottsföreningar!

Inspirerad av fotbollsfesten har Eva Lena Haag och jag en debattartikel i dagens GT.

Väntan är över. EM i fotboll har börjat. Fotboll spelas i dag på alla kontinenter världen över av både tjejer och killar. Sveriges och världens största folkrörelse väcker engagemang, känslor och värme.

Under 2006 fanns det 3266 registrerades fotbollsföreningar i Sverige. De hade ungefär en miljon medlemmar av vilka cirka 500000 var aktiva spelare. Tillsammans står dessa för en tredjedel av den samlade svenska idrottsrörelsens aktiviteter. Tittar man närmare på antalet tjejer som spelar fotboll är damfotbollen den nästa största idrotten i Sverige. Av de 250000 licensierade spelare som finns i Sverige är cirka 25 procent tjejer. Trots det är kvinnor, jämfört med män, underrepresenterade i styrelser, som ledare och som domare.

Vi tror att idrotten speglar vårt samhälle, och tyvärr är det långtifrån jämställt. Samtidigt kan vi konstatera att Fotbolls-Sverige har blivit allt bättre på jämställdhet under årens lopp, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Det är glädjande att se att damallsvenskan, som är en av världens bästa ligor, äntligen har nått ut i svensk teve. Det svenska damlandslaget, har jämfört med herrarna, fler internationella segrar. Dock har dessa aldrig firats på samma sätt som herrarnas. Ännu.

Folkpartiet liberalerna i Göteborg har lagt ett förslag som innebär att idrottsföreningar som inte arbetar med mångfalds- och jämställdhetsplaner inte heller ska få kommunala bidrag. För oss är det en självklarhet att vill man ta del av allmänna medel, så ska det också aktivt arbetas med dessa frågor. Vi är övertygade om att det kan bidra till en positiv förändring i våra göteborgska idrottsföreningar. Om vi ska komma tillrätta med diskriminerande attityder och inställningar måste vi ställa högre krav.

Sveriges satsningar på ungdomsidrott är unika, idrottens uppbyggnad och finansiering likaså. För att locka fler ungdomar till idrotten, oavsett kön, etnicitet eller sexuell läggning, behöver samhället göra mer tillsammans med våra idrottsföreningar. För de måste vara öppna för alla.

EM i fotboll är en gigantisk föreställning i konsten att spela fotboll. Tusentals unga tjejer och killar kommer att få nya idoler som förebilder. Stora delar av befolkningen kommer att titta på spännande matcher under EM. Kommande världsnamn kommer att spela matcher under Gothia Cup i Göteborg i mitten av juli. Nu är det bara att hoppas att sommaren 2008 kommer att likna sommaren 1994, både vädret och skickligt spel av herrlandslaget. Heja Sverige!

Helene Odenjung (fp) är kommunalråd.
Eva Lena Haag (fp) är ledamot i idrotts- och föreningsnämnden i Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar