I en debattartikel i GP försökte Lena Sommested (S) igår gå till attack mot Folkpartiets jämställdhetsarbete. Hon passade även på att förvränga historien. I dag svarar jag tillsammans med Nyamko Sabuni på hennes inlägg. Av utrymmesskäl kunde inte vår artikel bli längre, men det finns mycket att ta upp om vad liberala kvinnor har gjort för Sverige genom åren.
För svensk politisk historia är fylld av liberala kvinnor som haft en avgörande betydelse i många frågor. Det började med Anna Maria Lenngrens kamp för ökad frihet genom hennes satiriska texter i Stockholms Posten på 1700-talet. På 1800-talet stred Fredrika Bremer för kvinnors rätt till utbildning. På 1900-talet segrade Selma Lagerlöf efter 20-års kamp för kvinnlig rösträtt.
En annan ledande kvinna var Kerstin Hesselgren som blev den första kvinnan att ta plats i riksdagens första kammare och som utsågs av stadsfullmäktige här i Göteborg. Kerstin var när hon valdes in i riksdagen en av landets ledande experter på arbetslivets sociala och hälsomässiga aspekter. Hon var mellankrigstidens mest betydelsefulla kvinna inom politiken.
Hon medverkade exempelvis i arbetet med arbetarskyddslagen som infördes av den liberala statsministern Staaff. Under perioden 1926-1934 var Kerstin ledamot för Örebro län, men petades bort efter kohandel mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet, vilket Sommestad inte nämnde i sin artikel. Kerstin återkom dock till riskdagen 1937 för Folkpartiet i Stockholm. Hon blev sedermera även den första kvinnliga vice ordförande i ett riksdagsutskott. Hon drev frågor som kvinnors löner, pensioner och utbildningsmöjligheter. Hon arbetade för ökad sexualupplysning, legaliserade preventivmedel och friare abortlagstiftning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar