onsdag, november 23, 2005

Rättvisa för 3-timmarsbarnen!

För nästan 2 år sedan tog KF (kommunfullmäktige) ett beslut om att ändra så att föräldralediga och arbetssökandes barn skulle erbjudas 3 timmar förskola per dag. Tidigare hade föräldralediga 25 timmar per vecka och arbetssökande 40. Skälet att minska var att på så sätt skulle man minska kön till förskolan. Folkpartiet röstade emot!

I vissa stadsdelar (SDN) blev det skiftgång - 2 barn fick dela på en plats. I andra fick barnen bara gå mellan frukost och lunch - ingen mat på förskolan. Och i ytterligare några flyttades barnen ifrån den trygga grupp de gått i, till en särskild grupp för tretimmarsbarn, för att sedan flyttas igen om mamma/pappa började jobba igen. Som om barnen vore möbler som kan flyttas runt hur som helst!

Vi lyckades då rädda undan den fristående verksamheten - föräldrakooperativen - eftersom det bara skulle vara en tillfällig begränsning och medlemmar i en förening måste ha samma rättigheter.

Denna något desperata åtgärd - utan barnperspektiv - har sedan legat och gnagt hos vänsterpartiet och de andra. Vänstermajoriteten har i 1,5 år funderat och funderat över hur ersättningen till fristående verksamhet skall vara. I början av arbetet var vi ifrån folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna också med i den arbetsgrupp som skulle ta fram ett nytt ersättningssystem och nya regler. Men när 1 år gått och vi insåg att det bara skulle bli en liten frisering av siffrorna hoppade vi av! Vi ville ha ett nytt, likvärdigt och rättvist system - inte en ny frisyr!

Majoritetspartierna landade i ett förslag som skulle halvera förskolornas ersättning för 3 timmarsbarn. De hade glömt att det var en tillfällig åtgärd för att minska kön och nu användes istället rättviseargumenten från ett annat håll, nämligen: Den kommunala förskolan får bara halv ersättning - då måste det vara rättvist - vi ger bara halv ersättning till fristående också.
Lika = lika dåligt!

Nåja, efter intensiv lobbyism så har vi lyckats övertyga dem om att inte riskera att kooperativen går i konkurs - vad skulle inte hända med kön då?
Och sakta men säkert så ska vi nog få dem att ta bort begränsingen för 3-timmarsbarnen överhuvudtaget. Det är ju valår nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar