fredag, oktober 06, 2006

Alliansregeringen presenterad

Det kändes väldigt högtidligt idag när vår nye statsminister läste upp regeringsförklaringen och till slut också berättade vilka som skulle ingå i den första Alliansregeringen.

Cissi blir minister - jag är omåttligt stolt!!! Sverige får äntligen en kompetent EU-minister, en som dessutom brinner för EU. Cecilia placeras centralt i regeringen hos Fredrik Reinfeldt.

Folkpartiet får 4 ministrar, förutom Cecilia, så blir Lars Leijonborg och Jan Björklund utbildnings- respektive skolminister (egentligen inga överraskningar) dessutom blir Nyamko Sabuni Integrations- och jämställdhetsminister.

Nyamko har varit kontroversiell i många frågor och jag har kritiserat henne (direkt till henne) för att göra egna utspel, sitter man i partiledningen så företräder man partiet - inte sig själv.

Nu hann hon knappt bli fotograferad på Lejonbacken förrän antagonister mer eller mindre krävde hennes avgång. Sakta i backarna! I sin nya roll som minister finns inget utrymme för egna utspel. En minister ska verställa regeringens politik!
Annars var väl utnämningen av Carl Bildt ett genidrag? Utrikespolitik är inte Reinfeldts starkaste gren - utse en stjärna och du slipper svåra frågor om Mellanöstern!

Infrastrukturministern (Åsa Torstensson) är från Västsverige - förhoppningsvis slipper vi argumentera med henne om tillväxtregionernas infrastrukturbehov.

En med tofs, två öppet homosexuella, vår första svarta, lägst medelålder, tre tvillingföräldrar... Vilka andra unika delar finns i Reinfeldts första regering? Ja förutom att de känns väldigt pigga i jämförelse med regeringen Persson.

På tal om Göran Persson så var hans kommentar:
- Det här är en enpartiregering!

EEEEeeh - ursäkta, men kommer detta uttalande i från samme man som sökte stöd för en socialdemokratisk regering? Hur många ministerposter var du villig att dela med dig till ditt "regeringsunderlag" som du kallade det? Det gick ju inte ens att fånga dessa tre (fyra)partiledare på samma bild...

Vi har fått en majoritetsregering för första gången på väldigt länge. Hälften av ministrarna kommer ifrån m, 4 från fp och c och 3 ifrån kd. Visst hade jag gärna sett en folkpartist även som biståndsminister (Birgitta Ohlson) och Johan Pehrsson som justitieminister, Erik Ullenhag som socialförsäkringsminister/sjukvårdsminister och Karin Pilsäter på finansen. Men med vårt valresultat så är detta fantastiskt bra! Jag är både stolt och nöjd!

Hela listan finns här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar