söndag, februari 18, 2007

Varför är det så himla svårt att lämna facket?

Jag har varit medlem i facket i över 20 år. En självklarhet för mig att vara medlem i en organisation som tillvaratar mina och andra medlemmars intressen. Detta sagt för att ingen ska få för sig att jag är anti-facklig.

Redan för 4 år sedan kontaktade jag min lokalavdelning och frågade hur jag skulle göra med mitt medlemskap eftersom jag nu blivit förtroendevald på heltid och dessutom blivit arbetsgivare. Inga problem tyckte mannen jag talade med. Du kan vara med ändå. Så jag lät saken bero. Och fortsatte snällt att betala avgiften.

I november 2006 ringde jag igen. Vald för en ny 4-årsperiod och nu tyckte jag faktiskt att det var fel att kvarstå som medlem.
- Hej, det är så att jag bestämt mig för att lämna facket. (Kanske inte den bästa öppningsrepliken när facket verkar tro att alla som tar ett sådant beslut gör det för att regeringen höjt a-kassan...)
- Varför då? säger kvinnan. (Det har inte du med å göra tänker jag men svarar artigt):
- Jag tillhör inte er sektor längre.
- Vilket fack ska du gå med i istället då? säger hon då.
- Det finns inget fackförbund för mig, svarar jag. Eller du kanske kan komma med ett råd?
- Det finns fackförbund för alla, säger hon kaxigt. Vad jobbar du med?
- Jag är förtroendevald heltidspolitiker - jag har några "kollegor" som gått med i Ledarna, säger jag avvaktande. Det blir tyst en stund i luren sedan säger hon:
- Jaha, ja de tar ju vilka som helst...
- Till och med politiker menar du, sa jag

Hon lovar att skicka alla varianter på utträde och utträde (man kan välja att bara lämna facket, a-kassan eller allt). Sedan händer ingenting! Jag har en del annat att pyssla med så inte förrän jag i december får brev med 2 inbetalningskort, ett med medlemsavgiften och ett till a-kassan (detta har alltid skett gemensamt tidigare) samt ett följebrev där de skäller på min regering blir jag påminnd om att utträdesblanketterna inte kommit.

Nytt samtal. Ungefär samma upplägg. Men med resultatet att jag någon vecka senare faktiskt får mina blanketter. Fyller i. Skickar in. Får bekräftelse med posten ifrån facket att jag lämnat och där de tackar för min tid som medlem - under förutsättning att jag betalar för 3 månader (nov, dec och jan). Detta må vara hänt. Även om jag egentligen inte tycker att de ska ha rätt att kräva mig på avgifter efter att jag aviserat att jag inte vill vara med längre...

Några dagar senare får jag ett brev från a-kassan i Arjeplog som vill att jag ska fylla i en ny uträdesblankett ur a-kassan (trots att jag redan skickat till dem) och de godkänner inga uträdelser mitt i en månad... *SUCK*

Då händer det... Ett nytt brev från facket (med 2 inbetalningskort för februari) kommer med rubriken:
DU RISKERAR UTTRÄDE UR FACKET (NÄHÄ - det ju det jag försökt med i 3 månader!!!)

En stilla fundering i allt detta.
1) I mina papper från facket var det väldigt tydligt att jag inte längre skulle vara medlem om jag inte längre arbetar inom deras sektor - jag tillhörde inte längre deras medlemskår. Mannen jag talade med för 4 år sedan ville uppenbarligen behålla en medlem men det var inte rätt enligt deras egna regler.
2) Mona Sahlin gick åter med i Handels när hon lämnade regeringen i höstas (eller när hon bestämde sig för att hon ville bli partiledare). Har de inte samma regler? Ledare för oppositionens största parti, fackligt ansluten i Handels. Hur stor är sannolikheten att hon någonsin kommer att jobba inom deras sektor igen???

pingat på
intressant.se
facket, Mona Sahlin, utträde, Handels, a-kassan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar