onsdag, april 20, 2011

Gör om! Gör omvalet rätt!

Den 11 mars föreslog vi (FP, M, KD) att Valnämnden i Göteborg skulle återkomma till kommunstyrelsen med redovisning om hur den lokala valmyndigheten avser att säkerställa valprocessen enligt vallagens bestämmelser.

I vårt förslag beskrev vi en rad klagomål och felaktigheter som anmälts till valprövningsnämnden efter höstens val. Röster som tappades bort, familjeröstning som förekommit utan att valförrättare ingripit, att valhemligheten inte kunnat säkrats då det inte funnits skärmar och att förtidsröstningen haft för få valförrättare på plats. Hela yrkandet finns här

När kommunstyrelsen behandlade ärendet förklarade majoriteten att de inte ställde upp på beskrivningen men ställde upp på förslaget att be Valnämnden att komma till kommunstyrelsen och redovisa. Samtidigt förklarade kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén sig jävig och lämnade rummet. (Hon är gift med Bill Werngren, som är chef på valkansliet)

På onsdag den 27 april är det tänkt att kommunstyrelsen ska få redovisningen - väl sent med tanke på att förtidsröstningen börjar den 5 maj!

I vallagen står det klart att : 7 § Väljarnas valhemlighet skall skyddas. I varje röstningslokal skall det finnas ett lämpligt antal avskilda platser (valskärmar) där väljarna utan insyn kan lägga in sina valsedlar i valkuvert.

Till Dagens Nyheter (19/4) säger företrädare för Göteborgs stad att det inte finns behov av tydliga avgränsningar med skärmar. Enligt  (valprövningsnämndens) beslutet måste ett röstningsställe ”vara klart avgränsat, till exempel genom avskärmning eller på liknande sätt”. Men i Göteborg ser ansvariga för valet ingen anledning till att följa beslutet.
– Jag ser inte vitsen med det. Man kan inte bygga upp skärmar på alla ställen, säger Bill Werngren, chef för valkansliet i Göteborgs stad.
I Valmyndighetens egen handledning inför omvalet i Västra Götalands står att: "Möblera lokalen på lämpligt sätt om det inte redan är gjort. Placera valskärmarna så att väljarna kan stå bakom dem utan risk för insyn, varken inifrån lokalen eller utifrån genom något fönster".

Gör om - gör rätt!

Vi får inte vara så naiva och tro att inga fel kan begås, bevisligen har fel begåtts. Det är därför som 1,2 miljoner väljare ska rösta igen i Västra Götaland den 5-15 maj! Då är skärpta rutiner en grundförutsättning men vi måste också öppna för att ändra vallagen och säkerställa valsystemet. Cecilia Wigström och jag skrev en artikel på newsmill om detta 22 mars. Slutsatsen just nu är att om vi inte själva klarar av att genomföra fria och rättsäkra val är det dags att också öppna för att bjuda in internationella valobservatörer.

Vi lyfter nu förslaget både i kommunstyrelsen och i valnämnden i Göteborg. Demokrati är begärd - och ska verkställas!

I nyhetsflödet: GT, GP, DN1, DN2

4 kommentarer:

 1. Aloha!
  Väldigt märkligt att Valkansliet verkar ha en så avslappnad inställning. Det är ju dom (bla) som gjort att vi (för stora kostnader) behöver ta om valet.

  Om inte omvalet är tillräckligt stor signal om att det krävs förändring och uppstyrning i valprocessen - vad ska då krävas för att väcka dom?

  SvaraRadera
 2. Det skulle vara dyrt om valarbetarna stökar till detta val också...

  SvaraRadera
 3. Bra Helen, att du lyfter detta. Jag trodde inte mina ögon när jag läste vad han sagt. Bill Werngren borde bytas ut!

  SvaraRadera
 4. håller med dig Helene i allt, artikeln i Newsmill är klockren! Vi som fick se fusket, hotet mot demokratin förstår att ett val måste ske korrekt, hela vägen!

  SvaraRadera