onsdag, oktober 09, 2013

Skolraset fortsätter för Göteborg


I dag presenterade Lärarförbundet, för tolfte året i rad, sin ranking Sveriges bästa skolkommun och Piteå är årets vinnare, grattis! För Göteborgs del fortsätter raset på rankingen. Förra året placerades Göteborg på plats 206 och återfinns i år på plats 240. Göteborg tillhör även bottenskiktet i Västra Götalandsregionen.

Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén skriver i Aftonbladet att Alla kommuner borde vilja bli Sveriges Bästa skolkommun.” Det håller jag helt med om och Göteborgs stad har en hemläxa att göra. Rankingen bygger på en rad olika kriterier och det finns inga snabba lösningar – men det är fullt möjligt att börja genomföra satsningar och reformer för att vända trenden.

Vi har år efter år presenterat en rad förslag för att lyfta skolan i Göteborg som uppenbart behöver en nystart och en ny skolpolitik. Exempelvis flytta grundskolan ifrån SDN (vilket både Stockholm och Malmö gjort), höja lärarlönerna, tidiga insatser så att eleverna når målen, höga och positiva förväntningar på alla elever, stärka det pedagogiska ledarskapet och öka skolans resurser.

En hög närvaro i skolan är också avgörande för om eleverna ska kunna nå läroplanens mål. I undervisningen ger lärarna helheter och sammanhang, som aldrig kan prövas i prov och tester. Därför var det beklagligt att S, MP och V i dag röstade nej till vårt förslag (från januari 2012) om kommungemensamma rutiner för skolk. 

I nyhetsflödet: GP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar