tisdag, augusti 12, 2014

Höjd lön för 380 förskollärare i Göteborg

I dag har jag tillsammans med förskole- och jämställdhetsminister Maria Arnholm presenterat en satsning på att inrätta karriärtjänster inom förskolan i samband med att vi besökte Risåsgatans förskola. Genom en gemensam nationell och lokal satsning vill vi nästa mandatperiod utnämna cirka 380 förste förskolelärare i Göteborg och ge dem 5 000 kronor i lönepåslag varje månad.
Svensk förskola håller världsklass, mycket tack vara våra förskollärare. Förskollärare är Sveriges största kvinnliga akademikeryrke, men också ett yrke med låga löner. Medellönen är nationellt 26 000 kronor i månaden och lönespridningen är låg, slutlönen i yrket är i snitt för många bara strax under 28 000 kronor.

Bra förskolelärare förtjänar bättre. De bidrar till barnens utveckling och skapar mer likvärdiga förutsättningar inför skolstarten. På samma sätt som i skolan ska förskollärare som är duktiga och utvecklar verksamheten kunna göra karriär. Vi vill ha förste förskollärare och lektorer även i förskolan. Det höjer förskolläraryrkets attraktivitet och bidrar till mer jämställda löner.

I Sverige skiljer det 3,6 miljoner kronor i livsarbetsinkomst mellan en genomsnittlig kvinna och en genomsnittlig man. Det är resultatet av ett arbetsliv där kvinnor lönearbetar mindre än män och där det i kvinnodominerade yrken för ofta saknas karriärvägar.

Läs mer i GP och P4 Göteborg.
Maria och jag på studiebesök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar