torsdag, februari 04, 2010

IT i skolan - en framtidsfråga!

Jag har interpellerat kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén (S), om hur hon ser på användandet av IKT i våra förskolor och skolor i Göteborg. Vissa kanske anser att det är en självklarhet och en kompetens våra elever och studenter måste få med sig från sin studietid. Tyvärr är det ingen självklarhet. Fler av våra grannkommuner i Göteborgsregionen springer fram, medan Göteborgs stad knappt har fått på sig löparskorna. Oavsett vilket begrepp man väljer att använda är informations- och kommunikationstekniken (IKT) här för att stanna och utvecklas.

Vi har stadsdelar i Göteborg som inte har orkat vänta. SDN Älvsborg är ett sådant exempel och de ligger i framkant. Där används IKT som en naturlig del av det pedagogiska lärandet och där man drar nytta av utvecklingen.

"One to One" (eller 1 till 1 dvs en dator per elev) projekt finns även i Gunnared och Bergsjön. Det glädjer mig. Göteborgs stad IT-strategi handlar fortfarande bara om "system" och inte om nytta. Den vill jag göra om efter valet och Alliansen i stadshuset har i dagarna tagit ett initiativ i kommunstyrelsen om att ta fram en strategi för IT inom utbildningssektorn.

Det som oroar mig är att utvecklingen och den digitala kompetensen inte är en del för alla våra elever - utan för ett fåtal. Barn och ungdomar måste i dagsläget ha lite tur med var man bor och ha eldsjälar till lärare som brinner för nya pedagogiska metoder och så kan det inte fortsätta att vara.

Stad efter stad runt om i Europa och i världen arbetar med IT som en naturlig process i lärandet. Göteborgs stad skulle, med rätt vilja och styre, kunna leda den utvecklingen. Det gör vi inte. Varför? Det undrar jag med och hoppas på svar från socialdemokratin på nästa kommunfullmäktige.

Vill du läsa interpellationen? Länk här

Andra bloggar om IKT i skolan
IKT, skola, one-to-one

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar