tisdag, mars 02, 2010

Rödgröna vill skrota RUT. FP vill utveckla det!

Så kom då beskedet: Socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet kommer vid en valseger att avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster (RUT). Beskedet lämnades idag vid en presskonferens. Mona Sahlin menar att konstruktionen är orättvis och fel enligt GP SvD

Sedan den 1 juli 2007 har lagen om skattereduktion för utgifter för hushållsarbete verkat, fungerat och använts. Det har blivit en succé. En svart marknad blev vit och tusentals nya jobb skapades. Inte minst har RUT underlättat för dubbelarbetande småbarnsföräldrar. En jämställdhetsfråga.

I fredags tog vi i partiledningen beslutet att vi vill gå vidare och utveckla rotavdraget och genomföra steg två av reformen med skattereduktion för hushållsnära tjänster. Vi vill att familjer med barn under åtta år och äldre pensionärer över 80 år ska få en utökad reduktion. Istället för hälften bör reduktionen utökas till 75%. För den som normalt betalar 400kronor för en timmes städhjälp blir kostnaden 100 kronor. Med vårt förslag blir vardagen något lättare – för den som behöver extra avlastning.

Diskussionen är instressant. Renovering, ombyggnad och tillbyggnad det sk ROT-avdraget det är helt ok med de rödgröna. En sektor som traditionellt domineras av män. Medan avdrag för att utföra tjänster i hemmet inte är det. En sektor som traditionellt domineras av kvinnor. Det är alltså inte subventionen av en sektor i sig som är fel i deras värld, utan vilken sektor. Att lägga ett golv är fint att svabba samma golv är fult. Deras argument mot pig-avdrag (som de ofta väljer att kalla det) går ofta ut på att "var och en ska ta hand om sin egen skit..."

Men RUT-avdraget har blivit en succé. Det används av alla kategorier: barnfamiljer, äldre, ensamstående - både hög- och låginkomsttageare. Ingen tycker heller att det är konstigt att man tar hjälp av proffs!

Skönt att de rödgröna gav klart besked. De vill avveckla - vi vill utveckla!

------------------
Andra bloggar om:
ROT-avdrag, RUT-avdrag, hushållsnära tjänster, pigavdrag
Det var också veckans bloggtema hos Kent Persson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar