fredag, augusti 20, 2010

Sagan kan bli sann, Hulthén!

Anneli Hulthén presenterade igår nya vallöften till göteborgarna. Hon vill ha fler sagostunder. Möjligen har hon drabbats av valfeber. I 16 år har socialdemokraterna verkligen haft chansen att satsa på förskolan.
Barnomsorgslagen infördes på Bengt Westerbergs initiativ av den förra borgerliga regeringen 1995. Inte någon gång har det rödgrönt styrda Göteborg under dessa år har klarat av att leva upp till lagens krav.

Deras nya tomma löften levererar inte några nya förskoleplatser. I budget efter budget, år efter år, val efter val har ledande sossar en efter en sagt att det är dags för förskolan i Göteborg. Att köerna ska bort och alla ska få en plats inom skälig tid. (= 3-4 månader)

Men de S verkar alla ha läst "Raska på, Alfons Åberg" lite för många gånger. "Mmmm, jag ska bara..."

Förskoleköerna är visserligen kortare nu än på länge, men de stora barngrupperna är ett direkt resultat av sossarnas, miljöpartiets och vänsterns sätt att styra staden. Och för att räknas i köstatistiken måste föräldrarna köa till hela stadsdelen. Stadsdelar som snart blir färre men större - vad händer då med kravet att köa till hela SDN, Anneli?
Vad som verkligen behövs är både ett förskolelyft och en nystart. Det kanske låter tråkigt med hur olika resursfördelningssystem fungerar – men det är en viktig pusselbit för att höja kvaliteten och för att minska barngruppernas storlek. "Förtätningen" har kapat köerna men skapat de stora barngrupperna eftersom inte pengarna har föjlt med.

Även om staden (genom kommunfullmäktiges budgetbeslut) avsätter stora belopp till förskolan varje år så är det inte säkert att dessa pengar hamnar just i förskolans budget när väl pengarna går från stadshuset till stadsdelsnämnderna.  Därför vill vi öronmärka pengarna så att de går direkt till förskolorna och till varje barn. Vi kallar det förskolepeng. Den kan givetvis användas i kooperativ, kommunal förskola, i familjedaghem eller varför inte ett trefamiljsystem (mini-kooperativ)?

Jag kommer att tänka på en annan saga som beskriver sagan i det socialdemokratiska skyltfönstret: Kejsarens nya kläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar