onsdag, december 07, 2011

Granska fler projekt i Göteborg

I dag föreslår Alliansen, efter den senaste tidens avslöjanden kring projekt Upp, att liknande projekt i staden ska granskas. Totalt handlar det om projekt för närmare 50 miljoner kronor .

Sedan våren 2009 har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, genom sina kompletteringsbudgetar delat ut närmare 50 miljoner kronor till olika projekt som har till syfte att minska utanförskap och ungdomsarbetslöshet. Samtidigt har kommunstyrelsen inte fått något beslutsunderlag för projekten. Det visar en granskning som Alliansen har gjort.

Det som avslöjats om Upp visar på att de rödgröna brister i sin kontroll, resultat och styrning. Vi är oroade och vill därför ha en särskild granskning av liknande projekt. Läs mer om förslaget på Alliansen i Göteborgs blogg eller i GP

1 kommentar:

 1. Hej Helene!

  Bra initiativ. Upp-projektet understryker behovet av ett maktskifte i staden Göteborg.

  De röd-gröna är duktiga på att uttrycka vackra ”visioner”, men har mycket att lära av oss borgerliga på områden som ”upphandling”, ”utvärdering” & ”uppföljning”.

  Om det skulle tittas närmare på ett annat kommunalt projekt, ”Hjärntorget” som är tänkt att fungera som ett ”IT-redskap” för alla kommunala skolor i Göteborg skulle vi garanterat upptäcka nästa skandal.

  1) Gör en seriös enkät med alla undervisande lärare och elever i staden Göteborg som provat ”Hjärntorget”. Ta reda på om ”Hjärntorget” underlättar eller försvårar. Undersök om ”Hjärntorget” sparar tid eller ej. Låt en ekonom beräkna vad det kostar staden om alla anställda i stadens skolor använder ett ineffektivt system.

  2) Anlita en oberoende expert på IT-system för ett professionellt utlåtande om ”Hjärntorget” och dess funktionalitet.

  3) Titta på alternativa IT-system som andra kommuner och företag använder sig av idag och jämför med ”Hjärntorget”.

  Varför ska vi i staden Göteborg bygga egna system istället för att upphandla färdiga system på en konkurrensutsatt marknad? Är det schysst mot skattebetalarna att bygga dyra egna undermåliga system istället för att köpa färdiga system?

  mvh Thomas Edwall (lärare & folkpartist)

  SvaraRadera