tisdag, december 06, 2011

Se UPP! med skattebetalarnas pengar!

De senaste dagarna har Göteborgs-Posten i ett flertal artiklar granskat arbetsmarknadsprojektet "UPP!". Granskningen visar bla att projektledningen för Upp systematiskt redovisat uppgifter om antalet deltagare som inte är korrekta. Dessa siffror har också redovisats till Europeiska socialfonden som delfinansierar projektet. Det är stor skandal!

Projektet sjösattes med buller och bång av den rödgröna majoriteten i Göteborg 2009 som svar på att staten inte tar sitt ansvar för arbetslösa ungdomar. De nyrenoverade lokalerna besöktes och användes i det socialdemokratiska skyltfönstret av Mona Sahlin i valrörelsen 2010 och Mats Arnsmar (S) som var ansvarigt bitr kommunalråd skrev en förklaring i söndags på de rödgrönas blogg (även Anneli Hultén passar på att försvara Upp! på samma blogg. Lite konstigt att inte Mats Pilhem (V) och nu ansvarig har bloggat än. Eller Kia Andreasson som i GP idag säger att "vi har ju delegerat detta till tjänstemän"...)

Nu glömmer Mats Arnsmar givetvis att berätta att staten faktiskt satsade extra på kommunerna under dessa krisår men det må vara hänt. (Hur mycket Göteborg fick kan man se här)

Frågorna kring projektet "Upp!" hopar sig och idag ska Personal- och Arbetsmarknadsutskottet få redovisning och jag förväntar mig att också kommunstyrelsen får det imorgon. Målgruppen var som ni kanske minns 18-24 år. Nu är det upp till bevis!

  • Hur många deltagare har faktiskt fått hjälp och gått vidare till arbete, praktikplats eller studier via "Upp!"?
  • Hur förklaras de märkliga utgifterna?
  • Vilket kursutbud och vilka aktiviteter har erbjudits? (Yu-Gi-Oh kort har en väldigt begränsad målgrupp och kanske inte konstigt att det lockade en 11-åring...)
  • Stämmer uppgiften att "Upp!" informerar på gymnasieskolor om sin verksamhet? (På gymnasiet är man inte arbetslös!)

Förutom uppblåst deltagarantal kan man verkligen ifrågasätta kursutbudet där en del av vad jag sett får mig att tänka vuxendagis...
När Folkpartiet i valrörelsen presenterade förslaget om fler praktikplatser och motprestation för socialbidrag som ett led i att bekämpa arbetslösheten lyftes bl a projektet "Upp!" upp som motvikt från rödgrönt håll. Och det gör de faktiskt även nu när förslaget från Ingela Ferneborg och Hampus Magnusson båda (M) ska behandlas i kommunstyrelsen imorgon så här skriver (S), (V) & (MP):
Staden bedriver redan en omfattande verksamhet för att täcka upp för statens reträtt inom detta område som är statens ansvar. Det handlar såväl om projektet Upp! som insatser och aktiveringsprogram inom socialtjänsten i stadsdelarna.
Hepp! Så aktsam är man alltså med skattebetalarnas pengar att man inte ens har koll på sitt eget prestigeprojekt.
Frys genast utbetalningarna till Upp!

I nyhetsflödet: GP1, GP2, GP3, GP4, GP5, GP6, GP7

2 kommentarer: