torsdag, december 15, 2011

Stöd Musikhjälpen och flickors rätt till skolgång!

I år sänds Musikhjälpen från Göteborg och Gustaf Adolfs torg. Som granne med sändningarna har vi kunnat följa allt som händer - framförallt den stora medmänsklighet som lyssnare och tittare bidrar med genom att skänka pengar till Radiohjälpen och flickors skolgång. I tisdags var EU-minister Birgitta Ohlsson på plats och idag Bitr Utbildningsminister och Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni med i direktsändning. Just nu har det samlats in över 3 miljoner kronor. Fantastiskt!

Barnkonventionen garanterar att varje barn har rätt till utbildning och att den ska vara gratis. För många flickor världen över är skolgången inte en del av vardagen. I Etiopien är det bara hälften av alla flickor som börjar skolan som faktiskt går ut grundskolan, istället tvingas flickorna arbeta både i och utanför hemmet. Tyvärr väljer familjer att prioritera pojkars utbildning framför flickors. Samtidigt visar forskningen att utbildning för flickor och kvinnor är avgörande för ett samhälles ekonomi. Därför är det viktigt att vi som har möjlighet att stödja och bidra till en förändring i arbetet med flickors rätt till skolgång också gör det.

Därför kommer jag att skänka 1 krona per följare som jag har på twitter till Musikhjälpen. I skrivande stund är det 2040 kronor. Igår utmanade jag gruppledarna i Alliansen i Göteborg och Rödgrönt i Göteborg att hänga på!
Jonas Ransgård (M) var snabbast att svara på utmaningen: Jag är med!
Sedan följde Thomas Martinsson (MP) vice gruppledare: Har inte så många följare som Odenjung men lägger gärna 2500:- Nu väntar jag på att fler ska anta utmaningen!
 
Idag på eftermiddagen kom hälsningen i direktsändning från Kofi Annan, uppläst av Sue Edwards (båda pristagare av årets Göteborgspris för hållbar utveckling).
 
Alla bidrag räknas, stora som små! Hur hjälper du insamlingen till flickors rätt till skolgång?

4 kommentarer:

 1. Ok från och med nu är jag din evige följare på twitter! Tack för att du satsar på världens utveckling eftersom det är utbildade kvinnor som står för en nations utveckling enligt en utbildare från Ghana. Hans citat löd enligt följande: "If you educate a man you educate an individual, if you educate à woman you educate à nation". Kwegyir Aggrey, 1850

  SvaraRadera
 2. Mycket bra initiativ!
  Självklart är jag med.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra initiativ!
  Jag är självklart med.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker hela tankegången är djupt diskriminerande mot män.

  SvaraRadera