lördag, mars 14, 2009

Bara 30 sökte jämställdhetsbonus första gången

1 juli 2008 infördes jämställdhetsbonusen till föräldrar som delar mer lika på föräldraledigheten. Regeringen hade räknat med att 100 föräldrar skulle hinna söka redan första året. Det visade sig att när Försäkringskassan skickade ut intygen var 66 berättigade men endast 30 har sökt.

"Klent resultat" kan man tycka (GP fick det till "katastrofalt" - ett ord jag mycket sällan använder, inte om detta heller...) och jag är inte nöjd men det finns ett antal saker man ska tänka på.

Det är bara föräldrar till barn som är födda efter den 1 juli som kan söka bonusen. De 2 mamma- respektive pappamånaderna som finns är inte bonusgrundande. (Alltså blir december första möjliga bonusmånad över huvud taget för ett barn som föddes i juli)

Systemet är onödigt krångligt:
Ansökan ska skickas in 1 mars, görs det senare är det för sent.
Försäkringskassan skickar ut intyg till föräldrarna, arbetsgivaren ska intyga att den andre föräldern arbetat och sedan, via skattemyndigheten, betalas bonusen ut på skattekontot.

Det går att förenkla! Eftersom försäkringskassan är de som vet hur man har tagit ut dagarna och redan betalar ut ersättning till den som är hemma så borde bonusen gå direkt till lönekontot.

Det är för tidigt att döma hur bonusen kommer att påverka pappornas uttag av föräldradagar (även om SKV gärna kallar den en flop och vill ha kvotering) - jag tror på moroten och på de attitydundersökningar som visar att föräldrar vill dela mer. Fp's jämställdhetsgrupp har också föreslagit att bonusen ska fördubblas för att underlätta så att fler får råd att dela.

En annan viktig sak. Föräldraförsäkringen kan man plocka ut på så många olika sätt och upp tills dess att barnet är 8 år. Det är först då man verkligen vet hur de betalda föräldradagarna har fördelat sig. Ge jämställdhetsbonusen en rejäl chans - innan den kallas flip eller flop!
-----------------
intressant?
jämställdhetsbonus, föräldraförsäkring

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar