torsdag, mars 05, 2009

Sätta snurr på Göteborg?


Igår höll Göran Johansson presskonferens och berättade att staden ska få ett pariserhjul - eller stadshjul - i maj. Hjulet är redan på väg i containers ifrån Brisbane... Hur gick detta till?

I höstas var Framtidens styrelse i Manchester på studieresa. Där fanns ett hjul (som ingen åkte i) framför ett köpcentrum på en öppen plats som vi passerade på den stadsvandring vi gjorde.
Göran tyckte det var "gör-käckt - ett sånt ska vi ha i Göteborg", sa han till mig och några till som stod brevid. Jag var inte lika entusiatisk... "Varför då?" blev mitt svar. Men sedan dess har jag bara väntat på att idén skulle väckas. Nu har Lisebergs och Göteborg & Co's styrelser tydligen beslutat att Göteborg ska berikas med ett stadshjul (Göran råkar vara ordförande i båda...)

"Vi sätter snurr på Göteborg i de sämsta tider", sa Göran Johansson på presskonferensen igår. Läs GP här och här

Jag tror inte att Göran på allvar tror att stadshjulet kommer att locka fler turister till Göteborg, det var nog bara ett sätt att vara rolig. Risken är väl att turister på stan väljer mellan hjulet, paddan och sightseeingtur med buss eller ringlinjen... Jag tvivlar på att turister kommer att vallfärda till Göteborg på grund av detta...

Men frågorna kvarstår:
Ska Liseberg ha attraktioner utanför området, i så fall var?
Vem ska bestämma det - Liseberg själva eller Byggnadsnämnden (som beslutar om bygglov)?
Vem tar den ekonomiska risken i detta projekt? 22 miljoner för bara driften...

En familj med 2 vuxna och 3 barn skulle få betala ungefär 320:- för en åktur som är över på en kvart... (Samma familj får en heldagsupplevelse på Universeum för drygt en hundralapp till!)

Vi behöver göra mycket för att verkligen sätta fart på Göteborg - där Göteborg naturligtvis ska fortsätta utvecklas som turist- och evenemangsstad. Men. Göteborg måste också vara en stad som fler väljer att bosätta sig i. Då behöver vi bygga fler bostäder, erbjuda förskoleplats till alla som behöver, en skola och utbildning i världsklass, äldreomsorg och ett kulturutbud som lockar fler att bli Göteborgare!
----------------
intressant?
Göran Johansson, Liseberg, Pariserhjul, Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar