fredag, oktober 22, 2010

Gästbloggarna Layo och Elise: "Tänka efter noga och välja det du själv vill"

Under veckan som snart är slut har Layo Lemon och Elise Omer från ISGR praktiserat hos Folkpartiet på kommunstyrelsen. I dag gästbloggar de två om sina uppelevelser och intryck från Gymnasiedagarna som avslutades i går.

"Tänka efter noga och välja det du själv vill"


Vi går i nionde klass på Internationella skolan i Göteborgsregionen (ISGR), och som för alla andra nior närmar sig valet av gymnasium med stormsteg. Gymnasievalet är ett väldigt viktigt och svårt beslut som vi ska ta, och det stora urvalet av alla olika linjer och gymnasieskolor gör inte saken lättare. Men för att få tips och en bättre uppfattning om hur de olika skolorna fungerar, har vi besökt Svenska mässan under Gymnasiedagarna.

Vi besökte gymnasiemässan i onsdags tillsammans med en massa andra niondeklassare, och det första vi märkte när vi kom dit var att de flesta som lämnade byggnaden bar på Cybergymnasiets snygga kassar. Kassarna var svarta med skolans logga i silver, och man kan ju undra om dessa elever verkligen var intresserade av skolan, eller om de snygga kassarna helt enkelt var extremt lockande. Detta är helt klart ett sätt att locka oss förvirrade gymnasiesökande till att välja just deras skola. Ett annat sätt är att locka eleverna med bland annat bärbara datorer och lunchkort, och man kan ju lugnt säga att denna manipulation faktiskt fungerar hos dagens ungdomar.

När vi kom in i den enormt stora salen, förvånades vi av hur många gymnasier som det fanns att välja mellan, varutav hälften vi knappast hört talas om. Från det vi hört innan, antog vi att vi skulle bli påhoppade av de olika representanterna från skolorna, men när vi gick där var det mest vi som fick knoga för att få deras uppmärksamhet. Vid vissa montrar stod man bara där och väntade på att de skulle berätta om varför vi skulle välja just deras skola, men fick istället frågan ”Vad vill du veta?” och vad förväntar de sig att man ska svara på det? Meningen är ju att man ska få höra elevernas egna tankar och uppfattningar om skolan och inte bara det uppenbara som vad de har för intagningspoäng och om hur schemat ser ut. Detta tror vi är ett stort minus i och med att de inte lyckades fånga våra intressen.

Det var några få skolor som verkligen fångade vårt intresse och fick oss att vilja veta mer om deras skola. Detta tycker vi bland annat Samskolan lyckades med. Vi fick prata med en av eleverna och hon berättade väldigt inspirerande om vad hon tyckte och tänkte om skolan, och anledningar till varför hon valt den skolan.

Själva lutar vårt val mest mot International Baccalaureate-programmet, som finns på två skolor i Göteborg samt en i Kungsbacka. Ni kan läsa mer om programmet. Detta underlättar givetvis för oss i och med att det inte finns så mycket att välja bland. Den skolan som inspererade oss mest var IHGR som ligger i samma byggnad som vår nuvarande grundskola, ISGR. Både rektorn för IHGR samt en IB-elev berättade väldigt insiktsfullt om hur programmet ser ut och hur det är att gå på IB. I och med att vi båda planerar att läsa vidare utomlands efter gymnasiet skulle detta vara en bra grund att stå på, eftersom all undervisning sker på engelska.

Vårt råd till andra blivande gymnasister som inte gjort sitt val än är att tänka efter noga och välja det du själv vill, låt dig inte påverkas av andras val och tankar.

Layo Lemon och Elise Omer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar