tisdag, januari 17, 2012

100 år sedan Raoul Wallenberg föddes – lyft fram stadens minnesmärke!

I år är det hundra år sedan Raoul Wallenberg föddes och hans insatser för mänskligheten behöver uppmärksammas. I slutskedet av andra världskriget ledde den svenska diplomaten, via den svenska beskickningen i Budapest, en framgångsrik räddningsaktion av judar i Ungern i nära samarbete med den amerikanska regeringen. Tusentals ungerska judar räddades genom Wallenbergs aktioner med skyddspass och identitetshandlingar från den nazistiska förintelsen.

I slutet av maj 2007 invigde FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan konstnären Charlotte Gyllenhammars monument över Raoul Wallenberg. Göteborgs stads minnesmärke över Wallenberg och hans insatser står på Haga Kyrkoplan.

Monumentet fyller en viktig funktion men skulle kunna uppdateras med exempelvis både med en GEO-tag och minnesplatta med mer information om Wallenbergs insatser under kriget och hans eget livsöde. Det kan också bidra till att göra monumentet till mer av en minnesplats. Staden skulle också kunna lyfta fram platsen under året via goteborg.se. Det är viktigt att vi som stad lyfter fram historien och berättar om det som har hänt.

2 kommentarer:

 1. Hejsan! Såg via goteborg.se att du står med som vigselförrättare. Vi skulle vara mycket glada om du skulle vilja ställa upp och vara det på vårt bröllop (2013-02-02) Men jag hittade ingen mailadress via den sidan så kontaktar dig via denna sida. Jag bifogar min mailadress så kan du höra av dig om du vill ha mer information och det är något du kan tänka dig att ställa upp på. Tack på förhand och ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Min mailadress är: helene.odenjung@goteborg.se
   Hör av dig så får vi tala om saken!
   /Helene

   Radera