onsdag, januari 11, 2012

Skolan behöver robusta och långsiktiga satsningar

Sedan tio år tillbaka utser Lärarförbundet varje år Sveriges bästa skolkommun. Rankingen ska ”inspirera kommuner att satsa på dem som skapar den goda skolan – elever, lärare och skolledare”. I början av oktober förra året utsågs Arvidsjaur för andra året i rad som landets bästa skolkommun och priset delades ut av utbildningsminister Jan Björklund. GP uppmärksammande igår förbundets lista i media som visar att Göteborgs stad fortsatte att rasa på listan över landets skolkommuner, vilket är en utveckling som pågått de senaste åren. Öppna jämförelser på utbildningsområdet som SKL genomför varje år visar liknande resultat.

I höstas presenterade Skolverket statistik över niornas slutbetyg. Totalt i Göteborg hade behörigheten minskat från 87,2 procent (2010) till 85 procent (2011), vilket är en försämring med 2,2 procentenheter och ett av de sämsta resultaten på över ett decennium. I en interpellation till kommunfullmäktige kommer jag lyfta frågan kring vikande kunskapsresultat och vad den rödgröna majoriteten i Göteborg tänker göra för att vända trenden.

Göteborg har haft vikande kunskapsresultat både i grundskolan och på gymnasiet under flera år och det är en trend som måste brytas. Ambitionerna på skolområdet behöver lyftas och för att lyckas med det behövs en ny skolpolitik samt robusta och långsiktiga satsningar på både undervisning och lärare. Lärarna gör ett fantastiskt arbete i klassrummen varje skoldag – men vi kan betydligt bättre. Göteborgs skolor, dess elever, lärare och rektorer måste få bättre förutsättningar. Folkpartiet har år efter år pekat på nödvändig förändring och alternativ. Tidiga insatser för elever som halkar efter, höga ambitioner och nya utmaningar till alla elever, höjda lärarlöner, satsning på elevhälsa och öronmärka skolans resurser för att nämna några...

Nu är det dags för den rödgröna majoriteten att leverera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar