fredag, september 12, 2014

Rösta inte på De räddas parti!

Det är mänskligt att vara rädd för det främmande. Det ligger i våra gener, det kallas xenofobi och det fanns säkert en tid när det kunde löna sig att vara kritisk mot det som var annorlunda. Det var många tusen generationer sedan, men hos vissa av oss finns beteendet kvar.

Som en konsekvens har vi främlingsfientliga partier som bygger sin retorik just på rädsla. De vet att det är en av människans starkaste drivkrafter och de lockar till sig otrygga personer som av ena eller andra skälet är rädda för det obekanta. Forskare menar att människan i grunden är utvecklingsbenägen och positiv. Att "de rädda" aldrig blir speciellt många i något samhälle. Men i vårt demokratiska system räcker 10% bra för att ställa till problem.

Nu är det val. Du måste då fråga dig vem du är. Är du en av alla oss som håller empati (och möjligen humor) som människans viktigaste egenskaper, så vet du vad du inte ska rösta på. Bland oss andra partier kan du nästan välja vem du vill. Fast vill du ta tydligast ställning för alla människors lika värde, så finns det ett ord för det. Liberalism.

Läs mer om vår politik i Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar