tisdag, mars 26, 2013

Nu får det vara nog - satsa på gymnasieskolan!

I dag har jag varit med och tagit emot hundratals namnunderskrifter från gymnasieelever som
Namnunderskrifterna överlämnas
senaste veckorna har kampanjat mot nedskärningarna i gymnasieskolan under parollen "Min skola Min stad". Jag kommenterade kampanjen direkt i Västnytt och imorse debatterade jag frågan med Anna Johansson (S) i P4 Göteborgs Morgonprogram.


Folkpartiet och Alliansen delar deras oro för framtiden. Gymnasieskolan i Göteborg har länge varit underfinansierad och gymnasiepengen är en av de lägsta i landet. Självklart får det konsekvenser.

Därför har Folkpartiet sedan sju år tillbaka satsat betydligt mer på gymnasieskolan i Göteborg än Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet som har prioriterat annat.

På förra sammanträdet med utbildningsnämnden föreslog FP och M att nämnden måste ha dialog med kommunstyrelsen om sk omställningskostnader nämnden får för att det är färre elever. Vi vill också se över hyresmodellen så att vi slipper betala hyra för lokaler vi inte använder längre. Alldeles för stor del av den redan låga skolpengen går till att betala kostnader som ligger flera år tillbaka. Det gick de rödgröna med på därför är det konstigt att ingenting hänt än.

På kommunstyrelsen imorgon hanteras en tilläggsbudget och där avsätter vi i Stadshusalliansen 20 miljoner till Utbildningsnämnden. Majoriteten avsätter inte en enda extra krona till gymnasieskolan i sitt förslag vilket förvånar mig mycket!

Jag hoppas att de tänker om - för den ekonomiska situationen är ytterst allvarlig. Utan mer pengar kommer hundratals lärare och tusentals elever att drabbas.

2 kommentarer:

 1. Hej Helene!
  Vi delar engagemanget för ungdomarna. Därför undrar jag om du berättade för dem om regeringens nedskärningar på gymnasieskolan? Berättade du att du är medansvarig till dem?

  Som skolminister är Jan Björklund (FP) ansvarig för nedskärningar på 675 miljoner förra året och 1360 miljoner nästa år. Över två miljarder som ska bort alltså!

  Du är vice partiordförande efter Björklund i Folkpartiet så givetvis är du medansvarig till den politik han för och därför har du också ansvar för nedskärningarna. Jag undrar om du berättade om det för eleverna?

  Med vänlig hälsning,
  Cecilia Dalman Eek

  SvaraRadera
 2. Sossarna skyller alltid ifrån sig det är inte mycket att bry sig om. Cecilia Dalman Eek skrämmer bort sosseväljarna och det tjänar väl borgarna på. Jag har inte något förtroende för henne.

  SvaraRadera